
Het ontleden van een pensioentarief is niet eenvoudig. Er zijn veel variabelen die de uitkomst bepalen. Om een zo goed mogelijk vergelijk te kunnen maken tussen pensioenproducten is het noodzakelijk om de precieze verschillen te kennen. Alleen dan kan er een afgewogen keuze worden gemaakt. Verzekeraars en pensioenfondsen verheffen het tot een kunst om de uitgangspunten van een berekening zo goed mogelijk te verbergen.
Een veelgestelde vraag van DGA’s is welke kosten er zijn als er wordt gekozen voor een regeling die bij een verzekeraar wordt ondergebracht. Om de verschillen te kunnen laten zien is het niet afdoende om een “percentage” te noemen, laat staan om dat te berekenen. Daarom zijn wij bezig om op basis van de offertes en financiële bijsluiters van verzekeraars een pensioenproduct te ontleden tot de essentie.
De enige werkbare methode is die van “reverse engineering”. Dat betekent dat alle mogelijke variabelen in alle mogelijke combinaties worden uitgerekend, waarna kan worden beoordeeld welke methode is gehanteerd.
De eerste resultaten wijzen uit dat het mogelijk moet zijn om met twee tot drie offertes van hetzelfde pensioenproduct een zeer goede benadering van de tariefsopbouw te geven. De grootste beperkende factor daarin is de beschikbare computerkracht.
Om een idee te geven van de schaal van de berekening ziet u hieronder een lijst van alle variabelen die in worden gebouwd.
8 overlevingstafels
10 verschillende leeftijdscorrecties
10 verschillende opslag/afslagpercentages voor de sterftekans
vaste kosten vooraf per jaar / achteraf per jaar / per maand
6 verschillende methoden voor de onttrekking van variabele kosten
3 methoden voor de onttrekking van doorlopende provisie
4 verschillende termijnen voor de onttrekking van de doorlopende provisie
3 mogelijke afrondingsmethoden
6 mogelijke afrondingsmomenten
Deze uitgangspunten alleen (en er zijn er meer te bedenken) zorgen voor ruim 3 miljoen mogelijke uitkomsten. Met een redelijke computer is een berekening in ongeveer 1,5 seconden te maken, zodat alle opties zijn doorgerekend in 54 dagen.
Omdat een analyse van een pensioenproduct alleen zinvol is als deze binnen een uur kan worden uitgevoerd, is het noodzakelijk dat de berekening geoptimaliseerd wordt. Zo is het niet nodig om een variabele uit te rekenen die in de praktijk maximaal 1% verschil geeft, als de einduitkomst al 5% afwijkt. Bovendien is een erg snelle computer een noodzaak.
Zodra de eerste officiële testresultaten bekend zijn, zullen die op de internetsite worden geplaatst. Uiteindelijk hopen wij dat het pensioen op deze manier voor een DGA transparanter wordt.