EigenBeheer.com HOME Over EigenBeheer.com Contact Algemene voorwaarden
dé oplossing voor een pensioen op maat
Veelgestelde vragenKan ik pensioen zelf regelen?


Ja, hoewel pensioen door velen als complex wordt ervaren is het mogelijk om het zelf te regelen. Er zijn wel keuzes te maken, dus dat betekent dat u de informatie over de pensioenen zult moeten lezen en op basis van alle voor- en nadelen van de diverse mogelijkheden uw eigen keuze moet maken. Bovendien moet u een jaarlijks wijzigende reserve op uw balans plaatsen. Wij berekenen voor u de bedragen, dus alleen als uw salaris, uw persoonlijke omstandigheden of de wetgeving wijzigt zult u een nieuwe berekening moeten laten maken.

Daarnaast is het van belang dat u enig inzicht heeft in de financiële situatie van uw onderneming. Als u geen of slechts een bescheiden winst maakt, is het soms verstandiger om te wachten met de pensioenopbouw. Als u daarentegen een partner heeft en daarvoor een partnerpensioen wilt regelen, kan het toch verstandiger zijn om een pensioenregeling te hebben. U kunt ons benaderen via Info@EigenBeheer.com als u hier vragen over heeft. Wij kunnen u dan adviseren op basis van uw persoonlijke situatie.


Moet mijn accountant het weten als ik zelf mijn pensioen regel?


Ja, zodra uw accountant uw balans en jaarrekening opmaakt zal hij/zij moeten weten dat u pensioen opbouwt. Voor het pensioen moet namelijk een reservering op de balans worden gezet. Alle informatie voor de accountant staat in de berekening die u van ons krijgt. U hoeft overigens niet bang te zijn voor problemen met de accountant. Als de accountant van mening is dat het niet verstandig is dat u al pensioen opbouwt, is een korte onderbouwing genoeg reden voor ons om uw factuur te restitueren. U krijgt in dat geval uw geld terug en een reactie met onze opinie over de conclusie van de accountant en onze mening over de pensioenopbouw in de toekomst. Hoe graag wij ook zaken met u doen, uw persoonlijke omstandigheden gaan nu eenmaal voor.


Wat doe ik als de Belastingdienst vragen heeft?


Vragen van de belastingdienst kunnen wij (waar mogelijk) voor u beantwoorden. U bent zelf verantwoordelijk voor de gegevens die u in het formulier invult, wij zijn verantwoordelijk voor de juistheid van de overeenkomst en de berekening die daaruit volgen. Als de Belastingdienst dus wijzigingen aan de pensioenovereenkomst of de berekening oplegt, verzorgen wij kostenloos een nieuwe versie.


Hoe vind ik een goede assurantietussenpersoon?


U kunt een goede assurantie-adviseur in het algemeen herkennen aan het aantal vragen dat hij stelt en het aantal voorstellen dat hij maakt. Heeft u er geen goed gevoel bij? Kijk dan liever even verder. Bedenk verder dat de beste overlijdensrisicoverzekering (die u voor een nabestaandenpensioen nodig heeft) de goedkoopste is.

Alle verzekeraars staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank, dus u kunt er vrij zeker van zijn dat er uitgekeerd wordt. Polisvoorwaarden verschillen niet veel, alleen de acceptatie van uw verzekering kan verschillen. Tot een bepaald bedrag kunt u volstaan met een gezondheidsverklaring, komt u hierboven dan moet u een medische keuring ondergaan. Als u hier praktische bezwaren tegen heeft kan het lonen om te 'shoppen'. Uw assurantietussenpersoon weet hier meer van. Heeft u nog geen assurantietussenpersoon? Kijk dan hier of hier.


Waarom wordt mijn pensioen niet geïndexeerd?


Het DGA-pensioen wordt wel geïndexeerd, maar alleen na uitdiensttreding. Er mag geen vast indexatiepercentage worden gebruikt, dus er wordt uitgegaan van de loonindex die door het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt gepubliceerd. Alleen het opgebouwde pensioen mag worden geïndexeerd, zodat de koopkracht behouden blijft.

Zodra de activiteiten van de BV worden gestaakt en de pensioenopbouw stopt, zullen wij het pensioen automatisch indexeren als deze optie in de pensioenovereenkomst is opgenomen. Bij de optimale pensioenregeling is dit altijd het geval.


Ik heb een pensioengat. Kan ik dat repareren?


De wetgeving is de laatste jaren verscherpt als het om de pensioenen gaat. Als u bij ons kiest voor een 'optimaal' pensioen heeft u waarschijnlijk nog fiscale ruimte over om in aanmerking te komen voor lijfrente-aftrek. Echter, dit is niet in alle gevallen de beste oplossing.

Uw pensioen kan door ons optimaal worden ingevuld, maar voor een totaaloverzicht van al uw financiën adviseren wij u om ook contact op te nemen met een financieel planner. Kies bij voorkeur voor een planner die een vast uurtarief rekent en niet 'gratis' is, omdat dat de beste manier is om te weten dat u echt onafhankelijk advies krijgt. Adviseurs die geen uurtarief rekenen zijn afhankelijk van provisie-inkomsten en zullen dus niet snel een spaarrekening adviseren.